Almeskogen Steinerbarnehage, Bærum

31.05.2016

Almeskogen Steinerbarnehage er innredet og fargesatt etter Steinerpedagogiske verdier og prinsipper. Den er lokalisert med nærhet til Steinerskolen på Jar og Grav gård. Barnehagen ble ferdigstilt og klar for innflytting august 2015 og har kapasitet til 54 barn.


Korte fakta:

  • Navn: Almeskogen Steinerbarnehage
  • Adresse: Grav Gårdsvei 10, 1358 Jar
  • Eier: Stiftelsen Almeskogen Steinerbarnehage  
  • Antall barn: 54 barn
  • Avdelinger:  4 avdelinger 
  • Størrelse: 570 m2 
  • Ferdigstilt: 2015
  • Arkitekt: Nord Arkitektur AS 

Bygningen har to etasjer med avdelingene i 1. etasje og personalrom, møterom, personalgarderobe og styrers kontor i 2.etasje. Barnehagen jobber aktivt med bygningen og innredningen for å fremheve en steinerpedagogisk tanke om et hjemlig og varmt preg som barna trives godt med. Rommet skal reflektere barnesentrert pedagogikk med tillit og nærhet som viktige prinsipper.

Hovedmaterialet er gran som er behandlet innvendig med lasur. Uteområdene omkranser bygningen og gir god oversikt. Barnehagen preges av naturmaterialer og økologiske elementer både når det kommer til ute -og inneområdene.

Innredningen preges av steinerpedagogisk filosofi der hver avdeling er mest mulig innredet etter tanken om å ligne et hjem. Derfor har hver avdeling åpne løsninger med kjøkkenøy og stue, med lekeareal i god sikt fra kjøkkenområdet. Det er rikelig med dagslys og vinduer mot uteområdene.

Avdelingene er organisert med to storbarnsavdelinger a 18 barn parallelt og to småbarnsavdelinger a 9 barn på andre siden av ”hovedinngangen”. Hver avdeling har grov og fingarderobe adskilt. I hver fingarderobe er det et årstidsbord som fremhever barnas undring og nysgjerrighet over skiftende årsrytme og årstider.


Storbarnsavdelingene

Skyvedør mellom avdelingene og lik utforming med kjøkken sentralt og lekeområde samt eventyrrom for ”den gode fortellingen”. Dette eventyrrommet kan også brukes til andre aktiviteter og er tilrettelagt for spesialpedagogisk virksomhet.

Det er peis og samlingsmuligheter i fingarderoben til den ene storbarnsavdelingen. Lampeskjermene i taket er også formet som valmuer for å reflektere avdelingens navn, nettopp Valmuen. Under trappen opp til 2.etasje er det også et lite rom/ kosekrok med lav takhøyde. Toalettene er også plassert med nærhet til fingarderoben noe som oppleves praktisk. Her er det tre toaletter hvorav en av de er avskjermet. Det er også vask i barnehøyde og stellebord.

Småbarnsavdelingene

Småbarnsavdelingene er plassert vis a vis hverandre med felles hvile/lekerom og toalett/stellerom. Det er rustet med vask i barnehøyde og to stellebord. Det er også mulighet for gjennomgang mellom avdelingene via toalettområdet og hvile/lekerom. Småbarnsavdelingene er utformet med stue og kjøkkenøy samt spiseområde plassert med åpen løsning. Avdelingene har også egen utgang til terrasseområde. Taket er rustet med støyreduserende sjøgressplater noe som bidrar til en mer behagelig akustikk. Det er plassert vogger i tre til bruk ved småbarnas sovetid ute, men under tak og avgrenset fra støy.

Småbarnsavdelingene har også felles vaskerom.

Personalareal

Personalarelet er i 2.etasje og inneholder kjøkken, garderobe, sitteplass til møter og spising, samt avslapping. Her er det også innredet bevisst og gjennomtenkt med hensyn til farger, lys og rom. Fargene er koordinerte for å skape symmetri og vinduet skaper god harmoni mellom fargene og lyset.

Ansattes garderobe inneholder handicaptoalett og dusj samt individuelle skap.
Styrers kontor inneholder lagringsplass og en liten sittegruppe for møter. Etasjen inneholder også et formgivingsrom/møterom med plass til rundt 6-8 personer.

Uteområde

Rikelig med lekemuligheter med nærhet til natur. Romslig bod for oppbevaring av leker og utstyr med tregjerde for skille mellom store barn og små barn som kan brukes ved behov. Uteområdet har to sandkasser og samlingsplass laget av trestubber ved skråning. Det er også et åttekantet hus til bruk ved lek og samlingsstund. Det er også to bålpanner på hver sin kant av uteområdet. Det er plassert rammer på ca 40-50 cm rundt vinduene, noe som også kan fungere som benkplass og oppbevaring.