Lesekrok i klasserommet

08.02.2017

På Skadberg skole i Sola kommune starter de i disse dager opp med leseuker. 5c er godt forberedt til leseaksjonen og har allerede gjort klar flere lesekroker i klasserommet.


"Hvor vi leser, påvirker hvordan vi leser"
Lesesenteret

Kontaktlærer for 5c, Britt Eva Melling Gunvordal, forteller at klassen har hatt lesekrok bak i klasserommet helt siden skolestart.  
- Lesekroken har vært så polulær at vi måtte lage to til, forteller hun på Facebook-gruppen "Undervisningsopplegg".  Mange lærere har kommentert innlegget og takker for tipset.

Å lage lesekrok i klasserommet er ingen ny idè, men det dukker stadig opp nye måter å gjøre det på . Både i forhold til utforming og organisering. 

Britt Eva Gunvordal forteller at vektlegger det visuelle uttrykket i klasserommet, - det skal være trivelig å jobbe der. Hun bruker mye farger og papir, og lar seg gjerne inspirere av tips og idèen på Pinterest og Instagram. Hun synes også det er viktig at elevene er med og bidrar til utformingen, - det styker eieforholdet og trivselen i klasserommet.

Elevene blir ekstra motiverte for lesing når de får lov å ta med seg boka til en lesekrok. Gunvordal sier hun har merket seg at selv de som ikke får plass i lesekroken er mer motiverte lesere, - det blir jo gjerne deres tur neste gang.

Lesesenteret (UiS) har gitt ut et temahefte om gjennomføring av leseprosjekter i skolen. Heftet beskriver blant annet hvordan Leserommet kan se ut: 

Ikke alle vil sitte ved pulten når de leser, noen vil kanskje helst ligge under. Helt uten ekstraressurser er det mulig å lage en lesekrok i klasserommet. Alt som trengs er en krok, og så kan elevene ta med puter eller tepper eller det de synes er viktige effekter for komfort.

Å dekorere klasserommet med plakater og illustrasjoner basert på tekster som blir lest, er med på å sette lesing i fokus: ”I dette rommet leser vi!” Fristende bokutstillinger i hvert klasserom og der hvor elevene ellers ferdes, kan også virke positivt, særlig i prosjektperioder. Utstillingene må være der elevene er.

Temaheftet "Perlejakten" kan lastes ned her (pdf)

Et kort Google-søk på "Lesekrok i klasserommet" eller "Lesekrok i barnehagen" gir mange bildetreff. Om søket utvides med engelsk søkeord, f.eks. "reading corner in classroom" får man frem enda flere treff. Pinterest og Instagram kan om nevnt over være andre steder man kan søke etter tips og idèer. Her er det bare å la seg inspirere.


 Tidligere publisert presentasjon av Skadberg skole

Send oss en henvendelse