Nye barnehager i "Trebyen Trondheim"

31.03.2017

Gjennom prosjektet "Trebyen Trondheim" har Trondheim kommune tatt mål av seg a være landets førende bykommune på trebruk. Haukåsen friluftsbarnehage (2013) og Øya barnehage (2016) er en del av den offensive satsingen.  Begge barnehagene blir befaringsbarnehager under årets konferanse som er lagt til nettopp Trondheim.


BREEAM-SERTIFISERING

BREEAM er et internasjonalt miljøklassifiseringssystem som tilpasset nasjonale forhold. Det tar bl.a. hensyn til materialer, varmekilder, energiforbruk, et godt inneklima og rette lysforhold for brukerne. Materialene som velges er gunstig for både miljø og inneklima. Løsningene er derfor mer gjennomtenkt og bygget er energivennlig i drift. Det vektlegges gode arbeidsforhold for anleggsarbeiderne og en grønn byggeplass under byggeperioden. 

Med Haukåsen Friluftsbarnehage satte Trondheim kommune standarden på fremtidens barnehager. Barnehagen er bygget etter passivhus standard, og var  Norges første BREEAM-sertifiserte undervisningsbygg da den stod ferdig i 2013.

Bygget er et passivhus, og bruker svært lite energi. Det er bygget med jordbrønner og vannbåren varme. Det er solfangeranlegg på taket som gir tilskudd til oppvarming av forbruksvann. De energieffektive løsningene førte til at barnehagen fikk Energispareprisens "Hedrende omtale" for 2015.

Med Øya Barnehage har Trondheim kommune bygget videre på erfaringer og miljømessige resultater oppnådd i andre prosjekter.

- Ved å bruke massivtre i stedet for betong oppnår vi betydelig utslippskutt. For å produsere betong trenger man sement, som slipper ut CO2. Bruker man tre, unngår man utslipp samtidig som treverket binder CO2, forklarer sivilingeniør Simon J. Loveland i Miljøenheten i Trondheim kommune.

Haukåsen friluftsbarnehage og Øya barnehage er med sin BREEAM-sertifisering og klar miljøprofil interessante prosjekt å bli nærmere kjent med.  Begge barnehagene er derfor valgt ut til å være befaringsbarnehager under årets konferanse for fysisk læringsmiljø som arrangeres 24.-25. oktober i Trondheim. 

Nærmere presentasjoner av barnehagene her:


 Relaterte nettsider:


 Kilder:

Trondheim2030.no
Rapport Trebyen Trondheim 2015

Bildet: Fra Haukåsen friluftsbarnehage

Send oss en henvendelse